Granit je, oproti nerezu, pro výrobu dřezů a kuchyňských linek používán relativně krátce. Ve větší míře jen asi dvacet nebo třicet let. Na druhou stranu si za tu dobu získal velkou oblibu a dnes výše zmíněnému materiálu zdatně konkuruje. Odolává nárazům, chemii i vysokým teplotám, navíc dobře vypadá a lze jej snadno sladit s designem kuchyně. Ovšem určitou nevýhodou mohou být pro někoho nároky na údržbu. Granitový dřez se zrnitou strukturou nemůže být nikdy tak hladký jako třeba nerezový. Otisky prstů na něm sice neulpí, ale aby se na něm neusazovaly nečistoty nebo bakterie, bude vyžadovat zvláštní péči.
1. Čistěte dřez pravidelně
Nesnažte se odkládat čištění dřezu až na generální úklid. Není to hygienické a ve výsledku si tím přidáte hodně práce. Lepší je umývat dřez i několikrát za týden, ale zato rychle a snadno, než ho marně drhnout ve chvíli, kdy bude silně znečištěný. Ušetříte tím energii, čas i peníze za chemii. A v neposlední řadě je také pravda, že v čistém dřezu se mohou jen těžko usadit bakterie.
2. Nesnažte se ho drhnout drátěnkou
Granitový dřez sice není tolik choulostivý jako nerezový, nicméně přílišné drhnutí mu svědčit nebude. Drátěnka se hodí, pokud potřebujete vyčistit plech nebo pekáč, ale dřez se s ní opravdu čistit nesnažte. Zrnitý povrch granitu by se tím mohl narušit a příště by se v něm nečistoty zachytily o to snáze. Navíc ne každý granitový dřez je probarven do hloubky, takže odstraněním povrchové vrstvy by mohla začít prosvítat základní barva materiálu. Efektivnější je použití tekutého písku a houbičky nebo hadříku.
3. Nebojte se chemie
Křemičité písky a žula jsou z chemického hlediska velmi málo reaktivní látky. Pokud se tedy u nerezových dřezů bojíte použít chemické čisticí prostředky, u granitu se bát nemusíte. Nepůjde-li o silnou kyselinu, není to problém. Barevné skvrny nebo mastnotu můžete klidně odstranit zředěným lihem, vodní kámen zase octem nebo citronem a dřezu se nic nestane. Chemikálii pak stačí spláchnout vodou do odpadu a dřez vysušit bavlněnou utěrkou nebo papírovým ubrouskem.